مهر ۲, ۱۳۹۲
رژیم‌های نامناسب
رژیم‌های نامناسب

اول از هر چیزی باید بدانید مناسب‌ترین رژیم رژیمی است که بعد از لاغری دوباره چاق نشوید و به خانه‌ی اول برنگردید و این مسئله فقط زمانی اتفاق می افتد که علاوه بر رژیم یک تغییر اساسی در سبک زندگی تان ایجاد کنید. شاید این حرف‌ها به نظرتان کلیشه‌ای و تکراری بیاید اما برای تغییر سبک زندگی‌تان باید حواستان به میزان غذایی که می‌خورید باشد، مواد غذایی سالم انتخاب کنید و گرسنگی احساسی را بشناسید. بسیاری از این رژیم‌هایی که مد شده است به این چند اصل اساسی و اصول دیگر توجه نمی‌کنند. اگر می‌خواهید بدانید رژیم‌تان مناسب و درست است باید این چند اصل را در نظر داشته باشید. با ما همراه باشید تا بگوییم کدام رژیم‌ها مناسب نیستند و نتیجه‌ی کوتاه مدتی دارند.

رژیم‌های نامناسب که همه‌ی عادت‌های غذایی‌تان را زیر و رو می‌کند

اگر به عنوان مثال نمی‌توانید از کباب آخر هفته بگذرید به سختی می‌توانید رژیم‌های مخصوص گیاهخواری یا خام‌خواری را دنبال کنید. اگر عادت دارید برای تهیه‌ی شام‌تان فقط ۱۵ دقیقه وقت بگذارید اما رژیم‌تان شما را وادار می‌کند زمان زیادی را برای تهیه‌ی غذا صرف کنید چند روز بیشتر دوام نمی‌آورید. اگر رژیم جدیدتان با عادت‌ها و برنامه‌ی زندگی‌تان منطبق نباشد رژیم مناسبی برای شما نخواهد بود و محکوم به شکست است.

رژیم‌هایی که شما را از برخی از گروه‌های غذایی منع می‌کنند

بیشتر متخصصان و محققان حوزه‌ی تغذیه بر این اعتقاد هستند که فقط چیزهایی مانند «اورانگوتان کبابی» نباید وارد برنامه‌ی غذایی شود! بدون شک چنین غذایی هم اصلا پیدا نمی‌شود که بتوان مصرف آن را قدغن کرد. در حالت عادی شما باید از همه‌ی گروه‌های غذایی بهره‌مند شوید. بدانید رژیم‌هایی که شما را از مصرف برخی مواد غذایی به خصوص کربوهیدارت‌ها منع می‌کنند معمولا دوام زیادی ندارند. کربوهیدارت‌ها منبع اصلی تامین انرژی بدن هستند و نمی‌شود از آن ها صرف‌نظر کرد. بدون شک می‌توانید یک یا دو هفته از مصرف برخی از خوردنی‌ها صرف‌نظر کنید و به چشم‌تان هم نیاید اما اگر بخواهید تغییری در سبک زندگی، میزان کالری دریافتی، یا میزان غذایی که می‌خورید ایجاد نکنید و فقط با حذف این گروه غذایی بخواهید به وزن ایده‌آل‌تان برسید بدون شک خیلی زود کم می‌آورید و دوباره به وزن قبلی و بلکه بیشتر بر می‌گردید.

رژیم‌های نامناسب که خیلی دیر جواب می‌دهند

مسائل روانی در موفقیت و ادامه دادن یک رژیم از اهمیت بالایی برخوردار است. همه‌ی ما دوست داریم بعد از رژیم گرفتن زمانی که روی وزنه می‌رویم وزنمان را کمتر ببینیم یا این که خیلی زود لباس‌های‌مان برایمان گشادتر شود. اما زمانی که این اتفاق نیفتد انگیزه‌ای برای ادامه نمی‌ماند و دلسرد می‌شویم. نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد خانم‌هایی که خیلی زود از رژیمی که گرفته‌اند نتیجه می‌گیرند وزن بیشتری هم کم می‌کنند و امکان بازگشت به وزن اولیه در این خانم‌ها نیز کمتر است. البته منظورمان این نیست که سر یک هفته باید پنج کیلو کم کنید تا بشود گفت رژیم‌تان مناسب است. اما حتی از بین رفتن آب اضافی بدن نیز می‌تواند انگیزه‌ای برای ادامه‌ی رژیم باشد و شما را تا زمانی که نوبت به سوختن چربی‌ها برسد همراه کند.

رژیمی که ورزش را وارد برنامه‌ی روزانه‌تان نکند

ورزش به تنهایی می‌تواند ۳ درصد توده‌ی بدنی را کاهش دهد. برای همین اگر رژیمی برایتان تجویز شد که اهمیتی به ورزش نمی‌دهد رژیم مناسبی نیست و باید بی‌خیال آن شوید. ورزش علاوه بر لاغری فواید دیگری هم برای بدن‌تان دارد. اینکه حالت مقاومت سلول‌ها به انسولین را بهبود می‌دهد، با بی‌خوابی مقابله می‌کند، برای سلامت ریه‌ها، استخوان‌ها و غیره مفید است، بدنتان را تقویت می‌کند و غیره. پس لازم است که در کنار رژیم غذایی یک برنامه‌ی ورزشی یا پیاده‌روی ساده هم داشته باشید وگرنه به نتایج دلخواهتان نمی‌رسید.

رژیم‌های نامناسب که شما را بداخلاق می‌کند

با وجود اینکه لاغر شدن کار چندان ساده‌ای هم نیست اما با این حال این کار نباید شکنجه‌آور شود. اگر زیاد گرسنه‌تان می‌شود معنی‌اش این است که با کمبود کالری مواجه شده‌اید و یا اینکه آنچه خورده‌اید به درستی معده‌تان را پر نکرده است. اگر می‌بینید که عصبی و کج خلق شده‌اید احتمالا کربوهیدرات‌های دریافتی‌تان ناکافی بوده است و یا اینکه محرومیت بیشتری برایتان ایجاد کرده است. به عقیده‌ی بیشتر متخصصان مصرف کمی شکلات سیاه یک روش خوب است که این‌گونه کج‌خلقی‌ها را از شما دور می‌کند.

رژیم‌های نامناسب که هیچ خیری برایتان نداشته باشد

اگر شما مجبور به کاهش وزن شده باشید احتمال دارد دچار مشکلاتی مانند میزان کلسترول یا قند خون بالا، فشار خون بالا یا دردهای مزمن باشید. اگر بعد از چند ماه متوجه شدید با رژیمی که گرفته‌اید هیچ تغییری در مشکل‌تان ایجاد نشده است احتمالا رژیم مناسبی انتخاب نکرده‌اید. به احتمال زیاد به مصرف غذاهای سریع و آماده و جذب فقط ۱۶۰۰ کالری بسنده کرده‌اید اما به این توجه نداشته‌اید که میزان سدیم(نمک) بالای این رژیم غذای برای قلب نازنین‌تان خوب نیست و هیچ چیز در یک رژیم سالم نمی‌تواند جای میوه و سبزیجات یا نان کامل و پروتئین‌های کم‌چرب را بگیرد.


شهریور ۲۹, ۱۳۹۲

متخصصان سلامت می‌گویند عوامل چاقی در بین افراد فراتر از بی‌تحرکی و پرخوری است اما با این حال مصرف مواد خوراکی ناسالم مانند مواد قندی و نداشتن فعالیت بدنی قطعات اصلی پازل چاقی هستند.

در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۲ میلادی انجام گرفت، مشخص شد رشد نرخ چاقی با افزایش سطح مواد شیمیایی صنعتی در محیط زیست ارتباط مستقیم دارد.

محققان معتقدند که تماس با مواد شیمیایی مختل‌کننده فعالیت غدد درون‌ریز، مشکلات چاقی و اضافه‌وزن را متوجه افراد می‌سازد.

بررسی‌های آزمایشگاهی بر روی حیوانات نشان می‌دهد که قرار گرفتن در معرض موادی خاص در مدت زمان رشد جنین و یا در سال‌های نخست پس از تولد اغلب رشد معمول سیستم هورمونی بدن را دچار اختلال می‌کند، به رشد بیشتر سلول‌های چربی منجر می‌شود و توانایی بدن را در ارسال و دریافت سیگنال‌هایی برای داشتن عملکرد سالم تضعیف می‌نماید.

یکی از مواد مهم چاق‌کننده در محیط زیست آفت‌کش‌ها هستند. در مطالعات گذشته رابطه بین افزایش نرخ ابتلا به دیابت در کشاورزان با دستگاه‌های آفت‌کش مشاهده شده است و به نظر می‌آید که حتی مقادیر اندک مواد شیمیایی موجود در آفت‌کش‌ها نیز عملکرد سالم هورمون‌ها را مختل می‌سازد. آفت‌کش‌های “ارگانوکلرین” که برای مدت زمان طولانی در مواد خوراکی باقی می‌مانند از عوامل مهم در افزایش نرخ چاقی هستند.

علاوه بر آفت‌کش‌ها مطالعات آزمایشگاهی نشان می هد که نوعی ترکیب شیمیایی موسوم به بیسفنول A ‌که در تولید محصولات و کالاهای پلاستیکی مانند بطری‌ها به کار می‌رود، سرعت تقسیمات سلول‌های چربی را افزایش می‌دهد، عملکرد پانکراس را مختل می‌کند،‌ موجب بروز مقاومت انسولینی می‌شود و در نهایت نیز مشکل چاقی را تشدید می‌کند.

علاوه بر آفت‌کش‌ها و بیسفنول A، مواد آرایشی و بهداشتی مانند شامپوها نیز حاوی ترکیبات مصنوعی دیگر موسوم به «فتالات‌ها» هستند که این مواد هم به نوبه خود مختل‌کننده فعالیت‌های هورمونی بدن هستند و تأثیر چشمگیری در تشدید فرآیند چاقی دارند.

از سوی دیگر نوعی مواد شیمیایی موجود در پلاستیک‌های «وینیل کلراید» موسوم به «ارگانوتین‌ها» از جمله ترکیباتی هستند که در محیط زیست باقی می‌مانند و از دیگر عوامل چاق‌کننده مهم محسوب می‌شوند.

این متخصصان همچنین تاکید دارند: دانه سویا نیز هرچند سطح چربی پایینی دارد اما خواص استروژنی آن شناخته شده است. آزمایش‌ها نشان می‌دهد کودکانی که به مصرف سویا تمایل دارند بیشتر مستعد چاقی هستند.

علاوه بر عوامل فوق که همگی به طور چشمگیری تأثیر چاق‌کنندگی دارند، مصرف سیگار در دوران بارداری نه تنها خطر به دنیا آوردن نوزاد نارس یا کم‌وزن را افزایش می‌دهد بلکه نوزادان متولد شده از مادران سیگاری بیشتر در معرض ابتلا به چاقی در سنین بزرگسالی هستند.

 


شهریور ۲۹, ۱۳۹۲

امروزه اهمیت مصرف غذاهای مقوی برای بهبود شیردهی و وزن‌گیری مناسب کودک و البته سلامت جسمی و روحی مادر برای همگان روشن و واضح است. اما آنچه مورد سۆال است و بسیار مورد مطالعه و بررسی قرار می‌گیرد نحوه تأثیر انتخاب‌های غذایی مادر بر میزان و کیفیت شیر تولیدی در بدن است.

دراین‌باره محققان اتفاق‌نظر دارند که برخی جنبه‌های رژیم غذایی مادر بر شیر اثر می‌گذارد. از این رو به بررسی برخی از مواد غذایی که اهمیت و تأثیر بیشتری بر شیر مادر دارند می‌پردازیم:

الکل و کافئین به راحتی وارد شیر می‌شوند و به همین دلیل از مصرف زیاد آن‌ها باید خودداری کرد. مصرف ۱ تا ۲ فنجان قهوه معمولاً مشکلی را ایجاد نمی‌کند. غذاهای پر ادویه یا با طعم تند، طعم شیر را تغییر می‌دهند و ممکن است برخی شیرخواران را ناآرام کنند.

برخی اعتقاد دارند که مصرف سبزی‌های خانواده کلم مانند برگ کلم، گل کلم و کلم بروکلی باعث علائم قولنج در شیرخوار می‌شوند. البته این اثر هنوز اثبات نشده است. شاید در نوزادان ضعیف باعث بروز مشکلاتی شود.

برخی شیرخواران به آنچه مادرانشان می‌خورند، مانند گندم، شیر گاو، تخم‌مرغ یا مرکبات حساسیت دارند. در این شیرخواران دانه‌های قرمز روی پوست، اختلالات گوارشی یا سایر واکنش‌های آلرژی بروز می‌کند. باید هرچه سریع‌تر این غذاها را شناخت و در صورت امکان از مصرف آن‌ها خودداری کرد و به دنبال غذاهای جایگزین بود.

در سیر و پیاز ترکیباتی روغنی وجود دارد که طعم شیر مادر را تغییر می‌دهند. اما نیازی به حذف این مواد از رژیم غذایی مادر نیست، مگر اینکه تغییر در مزه شیر برای شیرخوار قابل تشخیص باشد.

طعم غذا

اثر طعم غذای مادر بر نحوه شیر خوردن شیرخوار مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعات نشان می‌دهند که وقتی مادر سیر می‌خورد و به شیرخوار خود شیر می‌دهد، شیرخوار به مدت طولانی تری پستان را می‌مکد و شیر بیشتری می‌خورد. همچنین مصرف غذای حاوی وانیل توسط مادر، باعث افزایش مدت مکیدن پستان توسط شیرخوار می‌شود.

در شیرخوارانی که با شیرهای فرموله تغذیه می‌شوند، ارائه طعم جدید باعث افزایش مدت مکیدن می‌شود. اما تکرار یک طعم چنین اثری ندارد. به همین دلیل شیرخوارانی که شیر مادر می‌خورند به طور مرتب با طعم‌های مختلف آشنا می‌شوند و پس از شیر گیری غذاهای جامد را آسان‌تر قبول می‌کنند.

مکمل‌ها

معمولاً مادران شیرده به مکمل ویتامین‌ها و مواد معدنی نیازی ندارند اما غلظت ویتامین B12 در شیر مادران گیاه‌خوار کم است و مکمل این ویتامین مورد نیاز است. همچنین مادران شیردهی که به اندازه کافی در معرض نور خورشید قرار نمی‌گیرند یا از غذاهای غنی‌شده با ویتامین D استفاده نمی‌کنند، به مکمل ویتامین D نیاز دارند.

کافئین

مصرف قهوه، چای و سایر نوشابه‌های کافئین دار، اگر به ۱ تا ۲ لیوان در روز محدود شود مجاز است. زیرا در صورت مصرف مقادیر بالا، کافئین وارد شیر شده و سبب بی‌خوابی و بی‌قراری نوزاد می‌شود.

ورزش

ورزش‌های هوازی با ضربان قلب ۶۰ تا ۷۰ درصد حداکثر، اثر سوئی بر شیردهی ندارند. نوزاد به طور طبیعی وزن می‌گیرد و دستگاه قلبی عروقی مادر نیز بهبود می‌یابد. اما انجام ورزش خسته‌کننده، با تولید لاکتیک همراه است و توصیه نمی‌شود. در برخی مادران میزان اسیدلاکتیک در شیر افزایش می‌یابد و تا ۹۰ دقیقه پس از ورزش میزان آن همچنان بالا باقی می‌ماند و باعث طعم ترش شیر می‌شود. مادرانی که می‌خواهند ورزش بی‌هوازی انجام دهند، باید پیش از ورزش به شیرخوار خود شیر دهند و حداقل ۹۰ دقیقه پس از ورزش دوباره به شیرخوارشان شیر دهند.

استراحت و آرامش

از آنجا که تولید و جریان شیر به طور هورمونی کنترل می‌شود، برخی عوامل منفی روانی و محیطی می‌توانند بر میزان تولید شیر مادر اثر بگذارند. این عوامل که مهارکننده پرولاکتین نامیده می‌شوند، عبارتند از: استرس، خستگی، استراحت طولانی مدت در بستر، مشاجره و شیردهی نامنظم.

تغذیه مادر و تغییر رنگ شیر

رنگ‌های مصنوعی مصرف‌شده در صنایع غذایی مانند نوشابه‌های رنگی، آب‌میوه‌های با رنگ مصنوعی می‌توانند رنگ شیر مادر را تغییر داده و یا ادرار کودک را رنگی نمایند. استفاده از قرص‌ها و کپسول‌های انرژی زا تهیه‌شده از گیاهان دریایی (SeeWeed) و یا ویتامین‌های گیاهی که حاوی رنگ مصنوعی هستند نیز شیر مادر را صورتی، زرد یا سبز می‌کند. در دانشگاه روچستر نیویورک یک مورد شیر سیاه رنگ به علت استفاده طولانی مدت (۴ سال) مادر از Minoxydin گزارش شده است.

مادران گیاه‌خوار و شیردهی

تأثیر گیاه‌خواری بر ترکیب و حجم شیر بر اساس نوع گیاه‌خواری مادران متفاوت است. بعضی گیاه‌خواران فقط انواع گوشت قرمز را استفاده نمی‌کنند. بعضی شیر و ماست را استفاده کرده و بقیه پروتئین‌های حیوانی را حذف کرده‌اند (Lacto vegetarian). گروهی دیگر از تخم‌مرغ به عنوان منبع پروتئین حیوانی استفاده کرده و بقیه پروتئین‌های حیوانی را حذف کرده‌اند (Ovo vegetarian). مادران شیردهی که از یک یا چند نوع از پروتئین‌های حیوانی در برنامه غذایی خود استفاده می‌کنند، هیچ‌گونه تغییری در شیر آن‌ها گزارش نشده است.

مادرانی که در اصطلاح Macrobiotic یا Vegan یا خام گیاه‌خوار یا فقط گیاه‌خوار هستند، کمبود ویتامین B12 دارند که خود مادر علائم بالینی ندارد ولی در کودک کاهش اشتها، خواب‌آلودگی، تحلیل عضلانی، تهوع و کم خونی‌های ناشی از کمبود ویتامین B12 گزارش شده است. در این موارد استفاده از ویتامین B12 به صورت مکمل یاری برای مادر و یا استفاده از مولتی‌ویتامین و یا قطره ویتامین B12، در برنامه غذایی کودک توصیه شده است.

کفایت شیر مادر

* بهترین راه برای تشخیص کافی بودن شیر مادر، کنترل افزایش وزن شیرخوار است که با مراجعه به پزشک یا مراکز بهداشتی درمانی و وزن کردن ماهانه شیرخوار و ثبت آن روی کارت رشد و رسم منحنی رشد او مشخص می‌شود.

* اگر شیرخوار منحصراً با شیر مادر تغذیه شود، دفع مکرر ادرار (۶ عدد یا بیشتر کهنه خیس در طول شبانه‌روز) کفایت شیر مادر را نشان می‌دهد.

* مدفوع شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، شل‌تر و دفعات آن بیشتر از دفعات اجابت مزاج شیرخوارانی است که با شیر خشک تغذیه می‌شوند. این حالت را نباید با اسهال اشتباه گرفت.


شهریور ۲۹, ۱۳۹۲

با ترویج زندگی مدرن و تمایل به مصرف مولتی‌ویتامین‌های مختلف، نگرانی‌ها در خصوص عوارض مصرف روزانه مولتی‌ویتامین‌ها و تأثیر آن‌ها بر اشتها و افزایش وزن بسیار گسترش یافته است.

حتماً شما هم اخیراً این موضوع را شنیده‌اید و یا خودتان فردی هستید که وقتی با شما در خصوص مولتی‌ویتامینی مناسب صحبت می‌شود اولین سۆالی که برای‌تان مطرح می‌شود این است که “آیا مصرف این ویتامین مرا چاق می‌کند؟”

واقعیت این است که بسیاری از مولتی‌ویتامین‌ها ممکن است با هدف افزایش وزن در افرادی که کم وزن هستند و یا دچار سوءتغذیه‌اند یا به هر دلیل نیاز به افزایش وزن دارند به افراد توصیه شوند. اما این تأثیر افزایش وزن و افزایش اشتها فقط در افراد کم وزن ایجاد می‌شود نه افرادی که دچار چاقی و اضافه‌وزن‌اند.

مساله این است که بسیاری از افرادی که دچار اضافه‌وزن‌ هستند از این واقعیت غافل‌اند و دلیل اضافه‌وزن خود را مصرف مولتی‌ویتامین‌ها می‌دانند. از این رو مصرف آن را قطع می‌کنند و این اقدام هیچ تأثیری بر وزن آن‌ها نخواهد داشت و تنها بدن خود را از دریافت ویتامین‌ها و مواد معدنی محروم می‌کنند.

مولتی‌ویتامین‌ها باعث افزایش وزن نمی‌شوند. در حقیقت مصرف مولتی‌ویتامین در افراد دچار اضافه‌وزن باعث کاهش وزن هم می‌شود. این به معنی آن است که مصرف مولتی‌ویتامین توسط فردی که رژیم کاهش وزن را رعایت می‌کند و هدفش کاهش وزن است بهترین کمک ممکن می‌باشد. یک مولتی‌ویتامین حاوی انواع ویتامین‌ها نظیر ویتامین A، C و E در مقادیر بالاتر از غذاهای دریافتی فرد است که کمک زیادی به روند کاهش وزن می‌کند. یک مولتی‌ویتامین خوب همچنین حاوی ویتامین‌های B نیز می‌باشد. ویتامین‌های B با تأثیر بر سیستم عصبی و بهبود و تقویت ارتباطات عصبی باعث ارتقا سطح انرژی بدن می‌گردد که بدون شک افزایش سطح انرژی فرد باعث می‌شود فرد کمتر احساس خستگی و گرسنگی کند. از این رو تحمل و ادامه رژیم غذایی کاهش وزن را تسهیل می‌نماید. مولتی‌ویتامین‌ها همچنین حاوی مواد معدنی نظیر کلسیم، منیزیم، مس و نیز آهن هستند. آهن ماده معدنی مهمی است که با تقویت تولید گلبول‌های قرمز بدن، انرژی مورد نیاز برای انجام فعالیت‌های بدنی را تامین می‌کند و از این رو روند کاهش وزن را تسهیل می‌نماید.

مصرف روزانه یک مولتی‌ویتامین مناسب در زمان کاهش وزن برای سلامت کلی بدن و بهبود روند کاهش وزن بسیار مفید خواهد بود. وقتی فرد قصد کاهش وزن دارد تلاش می‌کند که غذای کمتری مصرف کند و از طرفی فعالیت بدنی خود را افزایش دهد. در این شرایط است که از تامین ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری برای سلامتی غافل می‌شود. زمانی که شما یک مولتی‌ویتامین مینرال مناسب مصرف می‌کنید بدن خود را بیمه می‌کنید که این رژیم کاهش وزن حداکثر سلامتی را برای شما به ارمغان می‌آورد.فراموش نکنید که در زمان کاهش وزن هم ضروری است که مواد غذایی سرشار از ویتامین‌ها مانند هویج، سیب، هلو و آلو و سایر میوه‌ها و سبزیجات خوش‌طعم و مزه را مصرف کنید. زمانی که مولتی‌ویتامین‌ها با وعده‌های غذایی سلامت همراه شوند، جذب تمامی ویتامین‌های موجود در مولتی ویتامین مصرفی افزایش خواهد یافت. چرا که در این شرایط مدت زمان برقراری تماس بین پرزهای روده و غذای مصرفی همراه مولتی‌ویتامین افزایش می‌یابد و این امر مخصوصاً درباره مکمل کلسیم دارای اهمیت می‌باشد. از طرفی گاهی مصرف مولتی‌ویتامین‌ها با معده خالی و بدون غذاها می‌تواند منجر به مشکلات گوارش گردد.

مولتی‌ویتامین‌ها انرژی‌زا هستند؟

مصرف یک مولتی‌ویتامین مناسب هنگام رعایت رژیم کاهش وزن و نیز رژیم‌های ورزشی نقش مهمی در تامین انرژی فرد دارد. هر یک از سلول‌های بدن به منظور عملکرد صحیح و زدودن ضایعات تولیدی نیازمند ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند. به علاوه نقش بسیار مهم مولتی‌ویتامین‌ها اهمیت آن‌ها در تامین آب مورد نیاز سلول‌ها است که بدن فرد را در حالت هیدراته و شاداب نگه می‌دارد. آب موجود در بدن به عنوان حاملی برای انتقالات بین سلولی مواد مغذی و در نتیجه تامین انرژی سلول‌ها، زدودن مواد زائد و در نهایت دفع ضایعات از طریق کلیه‌ها دارای اهمیت بالایی می‌باشد.

مولتی‌ویتامین زیادی می‌تواند تأثیر عکس بر سلامتی داشته باشد

مطالعات اخیر نشان داده‌اند مولتی‌ویتامین‌ها به هر میزان هم، برای سلامت فرد مفید نیستند. آخرین گزارش ارائه‌شده توسط انجمن سلامت آمریکا مبنی بر این است که مصرف بالای ویتامین‌های آنتی‌اکسیدان خطر مرگ‌ومیر افراد را ۱۶ درصد افزایش می‌دهند. اگرچه مصرف متعادل آن‌ها برای سلامتی بسیار حائز اهمیت خواهد بود و با دفع سموم بدن طول عمر را افزایش نیز می‌دهند. بنابراین هنگام مصرف یک مولتی‌ویتامین از مناسب بودن مقادیر ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود برای سن و جنس اطمینان حاصل فرمایید و در خصوص افرایش مقادیر مصرفی حتماً با پزشک خود مشورت نمایید و فراموش نکنید که بهترین منبع برای تامین ویتامین‌ها و مواد معدنی بدن غذاهای طبیعی و البته تازه می‌باشد.


مرداد ۲۲, ۱۳۹۲

دانه کنجد به‌عنوان یک دانه روغنی حاوی ترکیبی از اسیدهای چرب اشباع‌نشده با نسبت مساوی اسید لینولئیک و اولئیک و اسیدپالمتیک و استئاریک است. ۷۵ درصد دانه کنجد را چربی و پروتئین و ۲۵ درصد آن را موادمعدنی، کربوهیدرات (قند) و فیبر تشکیل داده است. کنجد همچنین حاوی فنول‌ها، استرول‌های گیاهی، فسفولیپیدها و ویتامین‌ها به‌خصوص ویتامینE و ویتامین‌های گروه B و مواد معدنی نظیر کلسیم، منیزیم، روی، مس و فسفر است.

کنجد

دانه کنجد، یکی از مغذی‌ترین دانه‌های روغنی است. وطن اصلی کنجد هندوستان بوده و در ایران در زمان خشایار شاه سربازان از کنجد و سایر دانه‌های روغنی برای کسب نیرو استفاده می‌کردند اما کمی بعد، در زمان صفویه حلواارده با ترکیب کنجد آسیاب شده با شیره انگور، خرما یا کشمش تهیه شد و به‌عنوان غذایی کم‌حجم و مقوی مورد استفاده سربازان قرار گرفت. کنجد گیاهی یک ساله با ارتفاع حدود یک متر است. این گیاه، گرمادوست و خاص مناطق گرمسیری است. میوه آن به صورت کپسولی و دارای دانه‌های کوچک و بیضی شکلی است که قسمت مورد استفاده آن به شمار می‌آید. بزرگ‌ترین تولیدکننده کنجد در دنیا چین و بعد از آن هندوستان است. ایران نیز مقداری کنجد تولید می‌کند که بیشتر به مصرف تولید روغن و حلواارده می‌رسد. کشت کنجد در ایران بیشتر در خوزستان، بلوچستان، یزد، اصفهان و حتی مناطق سردسیری چون اراک، همدان، نهاوند و مراغه انجام می‌شود. برداشت کنجد در کشور حدود ۳۰ تا ۳۵ هزارتن در سال است که ۱۵ هزارتن آن به مصرف حلواسازان، ۱۰هزارتن به مصرف نانوایی‌ها و ۵ هزارتن به مصرف آجیل‌فروشی‌ها و قنادان می‌رسد.

خواص کنجد

کنجد منبع غنی از پروتئین است و ارزش غذایی بالایی دارد. هر قاشق غذاخوری کنجد تأمین کننده ۱۴ درصد از نیاز روزانه به کلسیم بدن است؛ مصرف ۵۰ گرم از کنجد، ۲۵ درصد از نیاز روزانه به اسید فولیک را بر طرف می‌کند.

این دانه منبع آهن گیاهی است که برای رفع خستگی مفید است همچنین مصرف این دانه گیاهی برای افرادی که مبتلا به کم‌خونی فقر آهن هستند می‌تواند بسیار مۆثر باشد.

دانه کنجد دارای ۲۰ تا ۲۵ درصد پروتئین، ۵۰ درصد چربی و به نسبت مساوی اسیدلینولئیک و اولئیک است. کنجد یکی از منابع بسیار مفید برای جذب آهن، روی و کلسیم به شمار می‌آید.

کسانی که شیر دوست ندارند می‌توانند از کنجد برای تأمین کلسیم، روی و آهن خود که از مواد معدنی مهم به شمار می‌آید، استفاده کنند.

جایگزین کردن کنجد و بیسکویت‌های کنجدی به عنوان میان وعده‌ها بسیار مهم است و مصرف ۳۰ گرم از این دانه بسیار مفید است. مصرف یک قاشق غذاخوری کنجد معادل یک واحد چربی است و ۴۵ کیلوکالری انرژی دارد همچنین کنجد موجب افزایش چربی خون نمی‌شود بلکه کلسترول بد خون را نیز کاهش می‌دهد.

کنجد آثار ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی شناخته‌شده‌ای دارد. مصرف آن باعث کاهش میزان تری‌‌گلیسیرید، کلسترول بد یا LDL و قندخون و افزایش HDL یا همان کلسترول خوب می‌شود و تمام این موارد به کاهش خطر بروز بیماری‌های قلبی – عروقی کمک خواهد کرد. مصرف کنجد باعث افزایش سطح ویتامینE در بافت‌ها هم می‌شود. در صورتی که دچار درد‌های شدید در دوران عادت ماهانه هستید، بهتر است بدانید مصرف کنجد و فرآورده‌های آن باعث کاهش التهاب و شدت انقباض‌های رحمی و در نتیجه کاهش شدت درد در دوران قاعدگی هم می‌شود. کنجد همچنین در بهبود ترشح هورمون‌های جنسی در زنان یائسه نقش دارد.

بررسی‌ها نشان داده‌اند مصرف کنجد در بهبود روند بیماری پارکینسون تاثیرگذار است و به رشد سلول‌های عصبی مرکزی در نوزادان نیز کمک می‌کند و باعث افزایش قدرت بینایی می‌شود. به همین دلیل متخصصان تغذیه مصرف آن را به خانم‌های باردار و شیرده توصیه می‌کنند.

کلسیم موجود در کنجد برای داشتن استخوان‌ها و دندان‌های سالم موثر است و در انعقاد خون، کاهش فشارخون و عملکرد عضلات نقش دارد. در نهایت کنجد به‌عنوان منبع آهن در درمان کم‌خونی نقش دارد و ویتامین‌های گروه B موجود در آن نیز به بهبود سوخت و ساز بدن کمک می‌کند.

خواص روغن کنجد

این روزها با افزایش آگاهی افراد نسبت به خواص موادغذایی‌ای مثل کنجد، مصرف روغن‌کنجد نیز به‌عنوان یک روغن گیاهی در سراسر دنیا افزایش‌یافته است. روغن کنجد از بهترین روغن‌های گیاهی و حاوی اسیدهای چرب دارای چند پیوند دوگانه، اسید اولئیک، لینولئیک، پالمتیک، استئاریک، ویتامینE و لیستین است. روغن کنجد، به دلیل مرغوبیت زیاد و بو و مزه مطبوع، ملکه روغن‌هاست و این ویژگی‌ها به دلیل وجود سزامول در آن است که یک آنتی‌اکسیدان طبیعی محسوب می‌شود و مقاومت روغن را در برابر اکسیداسیون بالا می‌‌برد. روغن کنجد روغن مناسب برای پخت‌وپز، سرخ‌کردن و روغن سالاد است. روغن کنجد با رنگ روشن نسبت به حرارت مقاوم است و برای سرخ کردن مناسب است، در حالی که روغن کنجد تیره (به دست آمده از کنجد بوداده) برای تفت دادن یا پختن غذا مناسب است. این روغن تنها حاوی چربی و منبع غنی اسیدهای چرب غیراشباع است. ۲/۱۴درصد این روغن چربی اشباع، ۷/۳۹ درصد چربی تک‌غیراشباع و ۷/۳۹درصد چربی چند غیراشباع است. البته در کشورهای پیشرفته از روغن کنجد برای تولید مارگارین نیز استفاده می‌شود.

خواص ارده

ارده به‌عنوان یکی از فرآورده‌های به‌دست آمده از کنجد به صورت سنتی به‌عنوان صبحانه در ایران همراه نان و مواد شیرین مثل عسل و شیره انواع میوه‌ها از جمله خرما و انگور یا مربا مصرف می‌شود. ارده، مایعی روغنی است که از دانه کنجد پوست‌گیری و آسیاب شده به دست می‌آید و در واقع کنجد کوبیده است که در روغن خود غوطه‌ور شده در کل، ۷/۲۴ درصد ارده را پروتئین، ۵۹ درصد چربی، ۳/۲ درصد فیبر و ۳ درصد را موادمعدنی تشکیل می‌دهد.

مصرف هرازگاه ارده به‌عنوان صبحانه‌ به‌خصوص برای کودکان ایرادی ندارد اما افراد مبتلا به اضافه وزن و دیابت باید در مصرف آن احتیاط کنند. ارده سرشار از چربی است و کالری بالایی دارد بنابراین باید در مصرف آن حد اعتدال را رعایت کنید. ارده در مقایسه با روغن کنجد فواید بیشتری دارد زیرا در روغن کنجد تنها چربی و ویتامین‌های محلول در آن وجود دارد در حالی که در ارده دیگر مواد مغذی موجود در کنجد نیز حفظ می‌شود.

نحوه نگهداری از کنجد و مشتقاتش

ارده و روغن کنجد سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشده‌اند که اگر در معرض هوای گرم و نور قرار بگیرند، چربی‌هایشان اکسید شده و روغن به اصطلاح فاسد می‌شود بنابراین کنجد و فرآورده‌های تهیه‌شده از آن باید در جای خشک، خنک و دور از نور آفتاب نگهداری ‌شود.

New Page 1

 مرکز مشاوره تغذیه و رژیم درمانی دی دایت جهت مشاوره چاقی و لاغری در خدمت شماست.
تغییرات اندک در شیوه زندگی می تواند تحولی بزرگ در سلامت کلی ایجاد کند.

عادات غذایی اشتباه و کم تحرکی به همراه استرس از عوامل خطرزا برای ابتلا به انواع بیماریهای مزمن و خطرناک از جمله : چاقی، سرطان، دیابت، فشارخون بالا و بیماریهای قلبی هستند.

از آنجاییکه تغییر شیوه زندگی و عادات غذا خوردن نقش موثری در پیشگیری و کنترل این بیماریها دارد، برآن شدیم با ایجاد مرکز مشاوره تغذیه و رژیم درمانی دی دایت با بهره گیری از خدمات نوین ، به شما دوستان در داشتن زندگی سالم و شاداب تر کمک نمائیم

این مرکز بصورت یا استفاده از نیروهای متخصص راهگشای بسیاری از مشکلات شما در زمینه کاهش یا افزایش وزن میباشد.